A (Nederlandse vertaling volgt hieronder.)

merican blues played by European blues bands can be a dicey proposition. When we heard such a band was playing at our hotel in Zuidhoorn, the Netherlands, our expectations weren’t great. Often blues and jazz bands on this side of the ocean are highly imitative, even to the point of mimicking the music note for note, and vocal phrase for phrase. And those kinds of results can elicit ‘wow’s but ultimately are lifeless.

Cat Fever Band has adeptly avoided that trap, mining the tradition and making the music their own. First, they have been playing together for a decade with only minor line-up changes, so the band is tight, polished and there’s plenty of subtlety in the arrangements to please the ear as the song progresses. They clearly take their inspiration from the white soul of Joe Cocker, and today’s Tedeschi-Trucks Band.

So, they make traditional songs like ‘Stormy Monday’ their own. And lame pop songs like the Box Tops’ “The Letter” are given new life by making them bluesy. Joe Cocker was the original genius who milked that song, and others like “She came in through the bathroom window” for all they were worth. Cat Fever Band’s version of “The Letter” stands up very well.

Cat Fever Band deserves to be more widely known, and if they’re playing in your area, you’ll enjoy a great night out. If you can make it to Zuidhorn, the hotel “In’t Holt 1654” has a roomy and comfortable performance space where you can hide in a corner, or act out on the dance floor.

More information at catfever.nl

The rest is a Dutch translation, but please view the video below.

Amerikaanse blues gespeeld door Europese bluesbands kan een hachelijke zaak zijn. Toen we hoorden dat zo’n band in ons hotel in Zuidhoorn speelde, waren onze verwachtingen niet geweldig. Vaak zijn blues- en jazzbands aan deze kant van de oceaan zeer imitatief, zelfs tot het punt van het nabootsen van de muzieknoot voor noot, en vocale zin voor zin. En dat soort resultaten kan ‘wauw, maar uiteindelijk levenloos’ oproepen.
Cat Fever Band heeft deze valkuil behendig vermeden, de traditie ontgonnen en de muziek helemaal eigen gemaakt. Ten eerste spelen ze al tien jaar samen met slechts enkele wijzigingen in de bezetting, dus de band is strak, gepolijst en er is genoeg subtiliteit in de arrangementen om het oor te plezieren naarmate het nummer vordert. Ze laten zich duidelijk inspireren door de witte ziel van Joe Cocker en de hedendaagse Tedeschi-Trucks Band.
Dus maken ze traditionele nummers als ‘Stormy Monday’ helemaal van henzelf. En lamme popsongs zoals ‘The Letter’ van Box Tops krijgen een nieuw leven door ze bluesy te maken. Joe Cocker was het oorspronkelijke genie die dat nummer melkt, en anderen als “She came in through the bathroom window” voor alles wat ze waard waren. “The Letter” van Cat Fever Band staat heel goed op.
Cat Fever Band verdient meer bekendheid te krijgen en als ze in jouw buurt spelen, zul je genieten van een geweldige avond uit. Als je Zuidhorn kunt halen, heeft hotel “In’t Holt 1654” een ruime en comfortabele speelruimte waar je je in een hoek kunt verstoppen of op de dansvloer kunt spelen.
Meer informatie op catfever.nl